Om meg og oppdrettet

Jeg heter Tina Røisli og er 17 år. Jeg bor sammen med familien min på et sted som heter Kapp, det ligger like utenfor Gjøvik i Oppland fylke. Jeg har vokst opp med masse dyr rundt meg og vet ikke hva jeg skulle gjøre uten dem. Kaniner har jeg alltid hatt, men har/ eller har hatt marsvin, undulater, akvarier, hamstere, hunder, katter, chinchillaer, gouldsamadiner, sebrafinker og rotter.

Jeg driver mitt egent oppdrett av dvergvedder i fargen madagaskar. Det er ikke mange her i Norge som driver med et rent oppdrett av madagaskar, så jeg har satt igang et prosjekt med et mål om å forbedre rasepreg og pelskvalitet på denne fargevarianten av dvergvedder. Jeg har hatt avlsdyr i rasen dvergvedder i 5 år nå. Da jeg var liten var jeg ofte hos tanta mi som også drev kaninoppdrett av rasen dvergvedder, hermelin og litt fransk vedder. Jeg har vel egentlig alltid vært interessert i kaniner og oppdrett, så jeg har lært mye gjennom alle år. Jeg er tilsluttet
Norges kaninavlsforbund v/ Indre Østland KAL og kommer til å dra på endel utstillinger fremover.

Jeg har to kaninbur ute der det er plass til 6 i det ene og 2 i det andre. I 6`er seksjonen er alle burene like og de måler (LxDxH) 80x80x60. Det er også kasser i alle disse burene som kaninene kan hoppe oppå og krype inni. Burene i 2`er seksjonen måler (LxDxH) 120cmx100cmx60cm. Det er skråtak i disse burene, men det laveste er 60 cm høyt. Det er også kasser inne i disse burene.

Jeg er veldig opptatt av at alle mine kaniner har det bra og at de får det stellet og tilsynet de trenger hver eneste dag. Jeg er nøye med å kun avle på dyr med et godt gemytt da dette som oftest smitter over på etterkommerene deres og siden dette også kan være arvelig. I tillegg til at jeg går veldig etter et bra gemytt, så spiller rasepreg en stor rolle i mitt oppdrett. Et godt oppdrett handler ikke alltid om å ha dyr med så høy poengsum som mulig på utstilling, men også om å ha friske og sterke avlsdyr fra ei god linje. Jeg stiller som oftest mine kaniner på utstillinger for å se resultat og få kommentarer rundt dem.

Da jeg setter sammen kaniner til parring tenker jeg alltid nøye gjennom hva jeg vil oppnå med hvert enkelt kull. Jeg setter aldri sammen to med markert kryss eller to med bløt pels. Siden mange madagaskar dvergveddere har bløt pels kommer jeg til å blande inn litt viltgrått en gang i blandt siden de ofte har bedre pelskvalitet. Jeg syntes det er best å ha huer som veier over 1,6kg siden de under fortere kan få fødselsproblemer. Hannene liker jeg best at veier fra 1,2kg - 1,6kg. Da jeg velger meg ut hanner fra kull, så tar jeg den minste som ørene faller først på og som ser best rasemessig ut. Da jeg velger ut huer fra kull, så tar jeg ei som ser ut til å få litt størrelse, men ei som ser bra ut rasemessig og som ørene fort faller på. Det jeg mener med litt størrelse er ca 1,7 - 1,8kg. Jeg bruker aldri kaniner som veier mer enn 1,9kg i avl siden dette er maxgrense om de skal stilles på utstilling. Mine avlshuer får ca 1-2 kull i året, men aldri mer enn 3.

Jeg fôrer mine kaniner på bra høy som kommer direkte fra bonde og kraftfôr fra felleskjøpet. Dette har jeg vært veldig fornøyd med til nå. Daglig gir jeg de voksne avlsdyrene ca en neve med kraftfôr samtidig som dem har fri tilgang på høy og vann.  Det hende de får "godbiter" som gullerot, kvister, med blader, blåbærlyng og liknende. Jeg er fullstendig imot gnagerblandingsfôr til kaniner som man får kjøpt i dyrebutikker! Kaniner er faktisk ikke gnagere som mange tror, men små drøvtyggere, og de trenger ikke gnagerfôr til sin daglige kost. 
Picture
Picture